Firmanıza ait kurumsal ya da bir markanıza ait blog ya da eticaret sitesi kurmaya ya da kurdurmaya karar verdiniz diyelim. Öncelikle firmanızın adı, yaptığınız hizmet ya da aldığınız markanıza ait bir alan adı işleme başlamalısınız.

Tarayıcıların adres çubuğuna girilen ya da google, yandex gibi arama motorlarında listelenen www.abc… gibi bu kelime ya da cümle öğesine domain – alan adı – denmektedir. Örneğin firmanızın adı “Pozitifküp Ltd” ise, bu firma için pozitifkup.com ya da pozitifcube.com alan adlarını belirlemiş olabilirsiniz. Ya da bu yazıyı okuduğunuz web sitesinin domaini “ps.net.tr” olması gibi…

Genel anlamda .com uzantısı ticari, .net uzantısı internet/network, .org uzantısı ticari amaç gütmeyen siteler için tercih edilmektedir ama %100 geçerli bir kural değildir. Burada önemli olan en çok tercih edilenin genellikle .com olmasıdır. .tr ile biten alan adları Türkiye’yi temsil eder. .com.tr, .net.tr gibi sahip olmanız için marka gerekli olan, .web.tr gibi belge gerektirmeyen türleri bulunmaktadır.

Peki domain neden gereklidir?

Aslında websitenizi web hosting paketlerinde barındırmaktasınız. Bu hosting bilgisayarlarının bir IP adresi bulunmaktadır. Fakat 123.234.456.789 gibi her rakam hatırlanamayacağından ve websiteniz için size özel IP tanımlanmamış olabileceğinden, bu IP’ye yönlendirmek için alan adınız kullanılmaktadır. Temel anlamda ps.net.tr domainine giriş yaptığınızda, bu websitesinin barındırıldığı sunucu hizmeti devreye girer ve size bu siteyi gösterir.